Vincent Van Duysen geeft tekst en uitleg bij zijn bijzondere ontwerp voor Schelde 21

Schelde 21, dat zijn naam dankt aan de ligging naast de Schelde, werd integraal ontworpen door Vincent Van Duysen. Hij nam zowel de architectuur als het interieur voor zijn rekening. En dat zie je bij het binnenkomen meteen. Een toegangstrap in natuursteen, een strakke gevel met warme houtaccenten en een geruisloze glazen schuifdeur die uitgeeft op de ruime lobby. In de ontvangstruimte: nog meer natuursteen, houtwerk en een indrukwekkende raampartij die via een vide doorloopt tot de sparuimte met verzonken tuin en terras.

Rust en sereniteit

De lobby met uitnodigende zithoek en designlamp zou die van een high-end hotel in New York kunnen zijn. Elk detail past, heel de sfeer klopt. En dat heeft veel te maken met architect-designer Vincent Van Duysen die zijn concept streng bewaakte. Elk meubel dat hier staat, en het hele interieurconcept werd persoonlijk door hem ontworpen, tot de verlichting en de gordijnen toe. Zelfs de wastafels in de toiletten, de wellnessruimte en het restaurantmeubilair werden door hem uitgedacht.

“Zoals in al mijn projecten, beoogde ik voor Schelde 21 een bepaalde sereniteit”, legt Vincent Van Duysen uit. Dat uit zich in het gebruik van rustige materialen, hoofdzakelijk natuursteen en hout, die we volledig doortrekken in de binnenruimtes, en koppelen aan de zichten en de groene ruimtes. Om die rust te handhaven hebben we geprobeerd om zo weinig mogelijk gangen te creëren, maar brede ruimtes of doorloopruimtes die gelinkt zijn aan kleine rustruimtes. We hebben het hele materialenpallet ook doorgetrokken tot in de kamers, de inrichting en de inwerking van de inpandige terrassen.”

Terug naar de essentie

Architect Vincent Van Duysen is een ronkende naam. Niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. Kort nadat hij in 1985 afstudeerde, haalde de architect de internationale pers met het ontwerp van zijn eigen loft. Vandaag heeft hij een kantoor met 25 medewerkers en een indrukwekkend palmares met projecten over de hele wereld.

Van Duysen beschouwt zichzelf als een modernist pur sang. Hij zweert bij eenvoud, soberheid en sereniteit en staat gekend om zijn voorliefde voor pure lijnen, archetypische vormen, natuurlijke materialen en aardse kleuren. Zijn werk is tijdloos en eerlijk. Ook voor Schelde 21 ging hij op zoek naar de essentie.

“Mijn stijl is consistent”, zegt Van Duysen. “Vanaf het begin van mijn carrière tot nu. Er zit een rode draad in mijn werk: die soliditeit, het sensoriële. Ik mik altijd op een architectuur die tijdloos is, die niet gedicteerd wordt door dogma’s of trends en tendensen. Ik hou ook van elimineren. Het uitpuren van bepaalde vormen en gaan tot de essentie van die vormen. Ik wil ook rust creëren in het volledige ontwerp en daarin ook het interieur meenemen, de interactie met het landschap en met de objecten.”

Een hart voor Antwerpen

Antwerpen ligt Van Duysen na aan het hart. Dankzij Schelde 21 kan hij in zijn stad een opvallende architecturale bijdrage leveren en dat vormt voor hem een bijzondere uitdaging. “Ik ontwerp graag voor Antwerpen, mijn stad. En Nieuw Zuid benadert voor mij de ideale stadsbuurt. Het is een plaats die leeft en ademt, met groen, parken en pleinen en een mix van wonen, werken en recreatie”, vertelt hij enthousiast.

“Voor Schelde 21 liet ik me inspireren door de Scheldestroom, door pakhuizen en kademuren. Refererend naar het leven van vroeger, naar noeste, eerlijke ambacht. Mijn eerste mentale schets van Schelde 21 die ik destijds gemaakt heb, het beeld dat mij tevoorschijn kwam, is dat van een stevig statig gebouw met een verticale geleiding. Een gebouw dat geworteld is op de Scheldekade waar zich vroeger veel havenactiviteit manifesteerde.”