Daniella Sels geeft bewegingslessen in Schelde 21

“In onzekere tijden als deze is verbondenheid

met elkaar des te belangrijker.”

Mens sana in corpore sano. Zelfs wie geen Latijn kent, weet wat het motto wil zeggen: een gezonde geest in een gezond lichaam. Het mag voor velen misschien als een cliché klinken, maar het motto klopt wel. Wie goed zorg draagt voor zijn lichaam, zal er alleen maar wel bij varen. Zeker op latere leeftijd, wanneer heel wat mensen met kwaaltjes beginnen te sukkelen.

De beste remedie: blijven bewegen, maar op het juiste ritme. Iets wat bewegingscoach Daniella Sels goed begrepen heeft. Zij stelt bewegingslessen samen op maat van de bewoners van Schelde 21. “Ik ben ervan overtuigd dat bewegen helpt om langer zelfstandig te kunnen leven”, vertelt ze. “Samen ‘sporten’ is leuk en gezellig. Daar kikker je letterlijk en figuurlijk van op. Als je fysiek goed in je vel zit, voel je je ook mentaal een pak beter. Je hebt geen idee wat voor een fenomenaal effect een beetje beweging heeft op je geest.”

 

Daniella, je geeft bewegingsles in Schelde 21. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Je moet het kind een naam geven, he. Ik zie de lessen als een soort van zachte gym. Superplezant, op maat van de deelnemers. Ik geef al 30 jaar training aan jongeren, ouderen, sportievelingen en minder sportieve mensen. Iedereen is anders, en daar moet je als coach op inspelen. De beweging die we doen, is dus binnen de mogelijkheden van de mensen die meedoen.”

Waarop focus je tijdens de lessen?

“Ik probeer in mijn lessen in Schelde 21 om mensen even weg te krijgen uit hun hoofd. Ik ben ook voortdurend met hen aan het praten tijdens de les. Onze sessies draaien niet alleen om de beweging, maar ook om verbinding maken met elkaar. Om eventueel gepieker even aan de kant te zetten en samen een leuke tijd te beleven. Daarom werk ik ook vaak met ademhalingsoefeningen. Ongelooflijk wat een juiste, diepe ademhaling kan doen voor je gevoel. Die kan je stress meteen wegnemen. Een efficiënte ademhaling is o zo belangrijk.”

Wat wil je zelf bereiken met je lessen?

“Weet je, op levenslust staat geen leeftijd. Ik probeer in Schelde 21, vooral om mensen te motiveren en te inspireren om zich goed te voelen in hun vel. Levenskwaliteit is heel belangrijk. Waarom zou je oud willen worden met pijn en kwaaltjes? Zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven, dat willen we allemaal, maar daarvoor moeten we ons lichaam goed verzorgen. Zodra het lichaam niet meer mee wil, krijgt de geest het ook moeilijk.”

Klopt het dat je vooral een inspiratiebron wil zijn?

“Misschien wel, ja. Ik zie mezelf als een soort van levenscoach en ben ook veel bezig met geneeskunde en de helende kracht van planten en kruiden. Deelnemers komen vaak naar me toe voor advies. Hebben ze pijn in de rug of de nek, dan vragen ze me wat ze kunnen doen. Dan leer ik hen een oefening en gaan ze daarmee aan de slag. Een veel betere oplossing dan bijvoorbeeld een pijnstiller nemen tegen de pijn. Voor oudere mensen zijn pijnstillers een aanslag op het lichaam. Met de juiste oefening krijgen mensen weer hoop, want ze vlakken de scherpe kantjes van de pijn af. Ze nemen het heft in eigen handen en dat doet vooral mentaal heel veel.”

Wat verwachten de deelnemers van jouw lessen?

“De mensen in Schelde 21 zijn nog jong. Ze willen er nog voor gaan. Dat merk ik in mijn lessen. Ze helpen elkaar en stuwen mekaar vooruit. Gedeelde pijn is halve pijn, zeg ik altijd. Toch denk ik dat de meeste mijn lessen vooral fijn vinden omwille van het samen zijn. Het bewegen is mooi meegenomen, maar de sociale interactie met elkaar, daar doen veel deelnemers het voor. Er wordt veel gelachen en geplaagd. Veel gepraat met elkaar. En na de les is er altijd tijd voor koffie of thee en wordt er nog wat bijgebabbeld. Dat is voor mij een van de grote troeven van een assistentiewoning. Je woont zelfstandig en kan je eigen boontjes doppen. Maar wanneer je het alleen zijn beu bent, dan ga je naar beneden om mensen te ontmoeten. Ik ben blij dat ik de bewoners met mijn lessen een platform biedt om op een toffe en toegankelijke manier verbinding te maken met elkaar. Verbondenheid met elkaar, dat is, zeker in deze onzekere tijden, enorm belangrijk.”

Een mooie boodschap als afsluiter. Bedankt voor dit gesprek.